2024. május 06. | Ivett, Frida, Judit

Önkormányzati lakáscélú támogatás 2010.

04/11
18:49

Kunsziget Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. augusztus 27-én döntött arról, hogy a fiatalok első lakáshoz jutásának, Kunsziget községben történő letelepedésének támogatása érdekében 700.000 Ft egyszeri, vissza nem térítendő önkormányzati támogatásban részesíti a rendeletében meghatározott feltételek alapján jogosult kérelmezőket. A lakáscélú támogatás iránti kérelmet 2010. április 30-ig, illetékmentesen az e célra rendszeresített, a rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz.

 Az önkormányzati támogatás formája és céljai:

 A vissza nem térítendő önkormányzati támogatás

a) lakásépítéshez (társas-, családi ház építéséhez),

b) új és használt lakóingatlan vásárlásához adható, amennyiben a kérelmezőknek lakástulajdonuk nincs és nem is volt, illetve a lakástulajdont öröklés jogcímen szerezték, de annak az ingatlan fekvése szerinti jegyző vagy hivatalos értékbecslő által a kérelem benyújtása előtti egy éven belül megállapított értéke a lakáscélú támogatás összegének ötszörösét nem haladja meg.

Támogatásban részesíthetők köre

Lakáscélú támogatásban a 40. életévüket be nem töltött fiatalok részesíthetők. Nem adható támogatás, ha a kérelmező a lakás vételárát a kérelem benyújtása idején teljes egészében kiegyenlítette. Közös tulajdon szerzése esetében a lakáscélú támogatás akkor adható, ha mindkét tulajdonostárs megfelel az e rendeletben meghatározott feltételeknek.  Amennyiben az egyedüli kérelmező élettársa, házastársa nem felel meg az e rendeletben meghatározott feltételeknek, akkor a kérelmező sem részesíthető támogatásban. Nem részesülhet támogatásban az a személy, aki haszonélvezettel terhelt ingatlant kíván megvásárolni. A támogatás nem igényelhető, ha az eladó az igénylőnek közeli hozzátartozója. Értékhatártól függetlenül jogosult lehet a támogatásra az, akinek lakástulajdona már van, de ezt a haszonélvezettel terhelt tulajdont öröklés vagy ajándékozás jogcímén szerezte és a lakóingatlanban a haszonélvező lakik. Ezzel lehetőség nyílik azon fiatalok támogatására is, akik bár öröklés vagy ajándékozás következtében rendelkeznek ingatlantulajdonnal, de azt otthonteremtésre nem tudják hasznosítani, mert haszonélvezettel terhelt.

A lakáscélú támogatás odaítélésének eljárási rendje

A lakáscélú támogatás iránti kérelmet minden év április 30-ig, illetékmentesen, formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz.

Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, a kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező(k), illetve a eltartásában lévő, együttköltöző gyermekek jövedelemigazolását és a vagyonnyilatkozatát;

b) a kérelmezővel együtt lakó gyermekek születési anyakönyvi kivonatát;

c) ügyvéd vagy közjegyző által készített adásvételi szerződést;

d) 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot, melyen széljegyzetként szerepel a tulajdonjog fenntartásával történő eladás tényének feljegyzése;

e) családi ház építése esetén jogerős építési engedélyt, 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot, majd az aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett támogatási szerződés alapján bejegyzett jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését széljegyként tartalmazó hiteles tulajdoni lapot;

f) költségvetést a sajáterő, a pénzintézeti hitel, a munkáltatói kedvezmény, a lakásépítési kedvezmény, valamint az önkormányzati támogatás feltüntetésével;

g) az igénylő(k) személyi adatait, állandó lakóhelyét, tartózkodási helyét igazoló okmányokat,

h) lakástulajdont öröklés jogcímen szerzett kérelmező esetében az ingatlan fekvése szerinti jegyző vagy hivatalos értékbecslő által a kérelem benyújtása előtti egy éven belül kiállított, az ingatlan értékét megállapító igazolást.

A Polgármester a beérkezett kérelmeket megvizsgálja, és amennyiben a kérelmet hiányosan nyújtották be, erről a kérelem beérkezését követően, határidő kitűzésével a kérelmezőt hiánypótlásra szólítja fel. A kérelmezőnek az értesítés kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül van lehetősége a hiánypótlásra. Kunsziget Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi és Jogi Bizottsága (továbbiakban Bizottság) a beadási határidőt követő 20 napon belül a rendeletben meghatározott szempontrendszer alapján (jövedelmi, vagyoni helyzet; gyermekek száma) meghatározza a támogatási feltételeknek megfelelő kérelmezők sorrendjét úgy, hogy első helyen a legmagasabb pontszámot elérő, az utolsó helyen a legalacsonyabb pontszámot elérő kérelmező szerepel. A Bizottság elnökének előterjesztésére, a Bizottság véleménye alapján, az éves önkormányzati költségvetési rendeletben e célra külön meghatározott előirányzat figyelembevételével - amely 2009-ben 4.200.000 Ft - a Képviselő-testület a benyújtástól számított 30 napon belül dönt a támogatandók köréről úgy, hogy megállapítja az előirányzat keretein belül támogatható kérelmek számát. A kérelem minden évben ismételten benyújtható.

A lakáscélú támogatás összege és folyósítása

A vissza nem térítendő lakáscélú támogatás összege hétszázezer forint, mely az ingatlan-adásvételi szerződésben rögzítettek szerint ennél az összegnél lehet kevesebb.

A lakáscélú támogatás biztosítékaként Kunsziget Község Önkormányzata javára az épülő, vagy megvásárolt lakóingatlant jelzálogjog, valamint annak biztosítására 5 évig elidegenítési és terhelési tilalom terheli, melyet be kell jegyezni az ingatlan-nyilvántartásba. A lakáscélú támogatás összegét a támogatási szerződés alapján, a megkötését követő 30 napon belül a Polgármesteri Hivatal átutalja a támogatott folyószámlájára.

A támogatási szerződés

A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell a lakáscélú támogatás formáját, mértékét, folyósításának módját, a felhasználás célját. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá az önkormányzat javára az ingatlan nyilvántartásba a jelzálogjog, ennek biztosítására az 5 évre szóló elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséhez a hozzájárulást, valamint a szerződésszegés eseteit és a következményeire való felhívást. Ha a lakáscélú támogatásban részesített fél nem a saját tulajdonában álló ingatlanon kíván lakást létesíteni, a támogatási szerződés csak akkor köthető meg, ha az ingatlan tulajdonosa írásban nyilatkozott arról, hogy hozzájárul az önkormányzat javára szóló jelzálogjog és ennek biztosítására az 5 évre szóló elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzéséhez. A beleegyező nyilatkozatot a szerződés mellékleteként csatolni kell a támogatási szerződéshez. A támogatott köteles lakásbiztosítást kötni. A támogatott a támogatási szerződés alapján létesített elidegenítési és terhelési tilalom miatti jelzálogjog-bejegyzést tartalmazó jogerős földhivatali határozatot köteles a Polgármesteri Hivatalnak bemutatni.

Nem kell a lakáscélú támogatást visszafizetni, ha a lakóingatlant

a) azért idegenítik el, mert építéssel vagy vásárlással jogos lakásigényüket kielégítő másik lakóingatlant kívánnak Kunsziget község közigazgatási területén szerezni, vagy

b) házasság megszűnése esetén a vagyonközösség megszűntetése érdekében idegenítik el, és a korábbi házastársak valamelyike másik kunszigeti lakóingatlant vásárol.

Ebben az esetben a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom az új ingatlanra átvezetésre kerül az eredeti határidőig.

A szerződésszegés és következményei

A támogatásban részesített fél szerződésszegést követ el amennyiben

a) a támogatást nyújtó szervet valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával vagy más módon megtévesztette, vagy

b) a támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használta fel, vagy

c) négy éven belül építési kötelezettségének önhibájából nem tett eleget vagy egy éven belül az ingatlan tulajdonjogát önhibájából nem szerzi meg, vagy

d) a lakóingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés ingatlan-nyilvántartásba történő benyújtásáról 30 napon belül nem gondoskodik;

e) a támogatási szerződés megkötésétől számított 5 éven belül bérbeadással vagy használatba adással hasznosítja a lakóingatlant;

f) a támogatási szerződés megkötésétől számított 5 éven belül életvitelszerűen nem Kunsziget községben él, kivéve, ha felsőfokú tanulmányait nappali tagozaton végzi, vagy tartós kiküldetésben külföldön tartózkodik.

Szerződésszegés esetén a szerződést az önkormányzat nevében a polgármesternek fel kell mondania és a szerződésszegő félnek a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét, a Polgári Törvénykönyv 301. § (1) bekezdésében megállapított kamataival együtt, egy összegben, a szerződés felmondásától számított 30 napon belül vissza kell fizetnie Kunsziget Község Polgármesteri Hivatalának 11737007-15370433 számú költségvetési elszámolási számlájára.

A támogatásról bővebb tájékoztatás Varga József jegyzőtől (tel.: 485 040, 20 2878000, e-mail: [email protected]), vagy a Polgármesteri Hivatal munkatársaitól (tel.: 552-003, 20 2383949) kérhető.

Bookmark and Share

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Hozzászólások

Még senki sem szólt hozzá a cikkhez! Legyen Ön az első!

Vissza

Ügyfélfogadás

Önkormányzati Hivatal
Kunsziget, József Attila u. 2.
tel.: (96) 485-040, fax: (96) 552-056
Hétfő: 13.00 – 16.00
Kedd: 8.00 – 12.00, 13.00 – 16.00
Szerda: ügyfélfogadás nincs
Csütörtök: 8.00 – 12.00, 13.00 – 16.00
Péntek: 8.00 – 12.00
A jegyző ügyfélfogadása:

Kedd: 8.00 – 12.00 A pénztár nyitvatartási rendje:
Kedd: 8.00 – 12.00

Csütörtök: 13.00 – 16.00

Adóigazgatási ügyintéző ügyfélfogadása Kunszigeten:
Péntek: 10.30 – 13.00

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal ügysegédjének fogadóórája:
csütörtökön (minden páros héten) 13:45 – 14:30
 

Háziorvos

Kunsziget, Petőfi tér 14/A
tel.: (96) 495-029
Dr. Dobos Marietta- +36 20/580-8057
Némethné Frank Tímea - +36 20/428-61-03
december 1-től
 
hétfőn: 13:00 - 15:00 óráig,
­kedden: 9:00 – 12:00 óráig
­szerdán: 9:00 – 12:00 óráig,
­csütörtökön: 13:00 – 15:00 óráig
­pénteken: 9:00 – 12:00 óráig
 
Időpont foglalás:
https://dobos-medical.reservio.com

Vitalitás Fiókgyógyszertár Kunsziget:

Cím: 9184, Kunsziget Petőfi tér 14/A
Tel.: 96/582-028
Hétfő: 10.00 – 11.00
Kedd: 9.00 – 11.00
Szerda: 14.30 – 15.30
Csütörtök: 9.00 – 11.00
Péntek: 10.00 – 11.00
 

Településrendezési eszközök:

Kunsziget Község Településrendezési eszközei itt elérhetők

E-ügyintézés

Felhasználói név:

Jelszó:
Regisztráció | Elfelejtett jelszó?

Társoldalak

Hirdetés

http://www.dkoh.hu