2024. február 28. | *Elemér, Oszvald, Román

Mosoni-Duna

Kunsziget a Mosoni-Duna jobb partján fekszik. A 7 kilométer hosszú partszakasz a Fertő-hanság Nemzeti parkhoz tartozik.

Kunsziget éghajlata és a Mosoni-Duna közelsége határozta meg, hogy milyen környezet alakulhatott ki ezen a tájon, milyen növények telepedhettek meg, milyen állatok vették birtokba a tájat. Kunsziget területét a folyó szabályozása előtt számtalan ág hálózta be. A szabályozás azonban átalakította a táj képét, így az itt élők életét is. Mássá lett a környezet, az élővilág. S ami még megmaradt a szabályozás után az egykori élővilágból, azt a nagyüzemi mezőgazdaság módszerei tizedelték meg.

A lombosfa fajták honosodtak meg itt az évszázadok során. Míf a régmúlt évszázadokban a mocsári tölgy vol az uralkodó fafajta, ma már a hibrid nyárfélék, különösöen a kanadai teszi ki az erdőállomány zömét. A nyárfafélék közül említést igényel még a fehér nyár. Ártéri erdeinkben korábban gyakori volt még az éger, a gyertyán, a ritkább fajok közé sorolható még a magas kőris.

Az ártéri erdők aljnövényzetéből kiemelkedő fontosságú volt a veresgyűrű, más nevén gyűrűvessző, belőle fonták a levert karók közé a legtartósabb sövényt. Ez Kunszigeten szinte egyenkerítésnek számított.

Korábban nélkülözhetetlen tetőfedő anyag volt errefelé a gyakori nád. Még az 1900-as évek eleső felében is sok kisebb-nagyobb nádas hullámzott a szélben.

Az erdei aljnövényzet ma is sok szép növényt rejt. A hóvirág és a tőzike a tavasz szép virágai, a töltések Mosonu-Duna felőli oldalán kéklik a tavaszi csillagvirág, amit errefelé jácintként emlegetnek. Májusban nyílik az illatos gyöngyvirág. A lápok gyönyörű dísze volt a lecsapolások előtt a nőszirom, hatvan éve még bőségesen virágzott, ma már védett növény ez is. Hasonlóan megritkult a gólyahír, a kék nefelejcs, a fekete nadálytő, melynek leveléből ínséges időkben pipadohányt csináltak az öregek és esküdtek rá, "ez a levél ippen olyan jó, mint a dohány".

Vizenyős helyek növénye volt a széles levelű gyékény, belőle sokan tudtak szatyrot kötni, buzogánya pedig jó játék volt a gyerekeknek. Zsombékos helyeken nőtt a sás, amiből az árpakévékhez csavartak kötőt. A kunszigeti réteknek és a folyó menti mezőknek egykor gyakori növénye volt a csomós palka, kunszigeti nevén a csüvő: ez felesleges növény volt, az állat sem legelte le és használni sem tudták az emberek semmire. A legelőkön tavasszal mintha millió csillag hullott volna a fű közé, olyan volt a legszámlálhatatlanul sok apró százszorszép, amit a kunszigeti libapásztorok libavirágként ismertek. A kislányok koszorút kötöttek belőle a fejükre, míg őrizték a libákat.

A gyülölcstermő vad fék közül ritkán, de előfordul a vadkörte. Régebben gyakoribb volt, de még ma is találni mandulát és somot. Erdők szélén szedték itt is a vadrózsa gyümölcsét, a csipkebogyót, amelyből lekvárt, teát főztek. Az erdők aljnövényzetében ma is burjánzik a földiszeder, ennek gyümölcsét vödrökbe szedték, szörpöt, konty alá való édeskés vörösbort készítettek belőle szorgos asszonyok.

Jellegzetes fafajtája a vidéknek a fűz: a fehér fűz és a csöröge vagy törékeny fűz (Kunszigeten mindegyit botlófa néven ismerik). A hasznavehetetlen helyeket általában botlófával ültették be.

Különösen bővelkedett a környék halakban, a szertágazó vizek jó szporodási helyet, megfelelő életkörülményeket adtak számukra. A mocsaras vizekben gyakori volt a lápi csík, az igazi halak a kunszigetiek számára azonban a halászható fajok voltak.

Esősebb időben rengeteg a béka Kunszigeten, és nem csak a folyóparton és a mezőkön, hanem a faluban is sok van belőlük.

A rovarvilág mégis mérhetetlenül gazdag a Mosoni-Duna menén. Itt ne csak a szúnyogokra gondoljunk! Kora tavasztól késő őszig szálldosnak a vizek felett az aprótól az órisáig terjedő méretű légi kalózok, a szitakötők. A víztükrön bámulatos ügyességgel futkosnak a molnárpoloskák. A lista hosszan folytatható lenne a lepkéktől a bögölyökön keresztül a helyben csöményeknek nevezett darazsakig.

A vadon élő madarak közül itt is a fácán a leggyakoribb. A félénk, gyönyörű madárból, amelyet hajdanán megközelíteni sem lehetett, mára ágrólszakadt útszéli kapirgáló lett. Leginkább a fácán állt ellen a mezőgazdaság modernizációjával járó hatásoknak, nem úgy, mint a túzok, amely 60 éve még gyakran látható faj volt Kunszigeten is. A fehér gólyák száma is megcsappant, míg korábban tucatnyi pár költött itt, ma már évente csak 1-2 pár fészkel Kunszigeten. A vízi madarak is megfogyatkoztak, de bíbicet még látni errefelé. Találkozni még búbos bankával és őrgébiccsel.

Az emlősök között is megfigyelhető, hogy míg egyes fajok szinte teljesen eltűntek, mások meg nagyon is elszaporodtak a környéken. Gyakran látni szarvasokat, őzeket, nyulakat, az erdőkben sok a vaddisznó.

Az ürgéről kapta egykor Kunsziget a gúnynevét, ma már a legelők feltörése következtében jóval kevesebb az ürgék száma is. A vidrák helyét is a pézsmapocok vette át.

Sok a róka is a környéken. A baromfiudvarok egykori rettegett ellenségei is megfogyatkoztak: a görények, nyestek, nyusztok, menyétek száma is megcsappant.

Bookmark and Share

Ügyfélfogadás

Önkormányzati Hivatal
Kunsziget, József Attila u. 2.
tel.: (96) 485-040, fax: (96) 552-056
Hétfő: 13.00 – 16.00
Kedd: 8.00 – 12.00, 13.00 – 16.00
Szerda: ügyfélfogadás nincs
Csütörtök: 8.00 – 12.00, 13.00 – 16.00
Péntek: 8.00 – 12.00
A jegyző ügyfélfogadása:

Kedd: 8.00 – 12.00 A pénztár nyitvatartási rendje:
Kedd: 8.00 – 12.00

Csütörtök: 13.00 – 16.00

Adóigazgatási ügyintéző ügyfélfogadása Kunszigeten:
Péntek: 10.30 – 13.00

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal ügysegédjének fogadóórája:
csütörtökön (minden páros héten) 13:45 – 14:30
 

Háziorvos

Kunsziget, Petőfi tér 14/A
tel.: (96) 495-029
Dr. Dobos Marietta- +36 20/580-8057
Némethné Frank Tímea - +36 20/428-61-03
december 1-től
 
hétfőn: 13:00 - 15:00 óráig,
­kedden: 9:00 – 12:00 óráig
­szerdán: 9:00 – 12:00 óráig,
­csütörtökön: 13:00 – 15:00 óráig
­pénteken: 9:00 – 12:00 óráig
 
Időpont foglalás:
https://dobos-medical.reservio.com

Vitalitás Fiókgyógyszertár Kunsziget:

Cím: 9184, Kunsziget Petőfi tér 14/A
Tel.: 96/582-028
Hétfő: 10.00 – 11.00
Kedd: 9.00 – 11.00
Szerda: 14.30 – 15.30
Csütörtök: 9.00 – 11.00
Péntek: 10.00 – 11.00
 

Településrendezési eszközök:

Kunsziget Község Településrendezési eszközei itt elérhetők

E-ügyintézés

Felhasználói név:

Jelszó:
Regisztráció | Elfelejtett jelszó?

Társoldalak

Hirdetés

http://www.dkoh.hu